Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Retiren els puntals de l’arc d’Adar de Llardecans, que ja se sosté sense l’ajut d’elements externs

Ara es procedirà a la neteja i rejuntat de la construcció, que està sent recuperada gràcies a la iniciativa de la Diputació de Lleida i de l’IEI amb el suport de l’Ajuntament de la població

Els treballs per la recuperació de l’arc d’Adar de Llardecans han viscut avui un nou pas en ferm que ha donat com a resultat que la construcció ja se sosté sense els puntals.

Aquests elements han estat retirats aquest dimecres, i l’operació ha estat del tot positiva, ja que l’arc d’Adar ja es manté dempeus sense la necessitat d’estar apuntalat. Això permetrà que de manera immediata es posin en marxa les tasques de neteja i rejuntat.

La Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, és al capdavant dels treballs de recuperació de l’arc d’Adar, en una actuació en la qual també es compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Llardecans. La construcció va ser trobada enderrocada el passat 31 de març. Es tracta d’un monument catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, situat dalt d’un tossal del terme municipal de Llardecans, i amb un valor patrimonial i sentimental incalculable.

El projecte ha comptat amb un pressupost de 28.000 euros i l’està duent a terme la Secció d’Arqueologia de la Diputació en una iniciativa que, a més de recuperar el monument, ha permès concretar la seva datació en les acaballes del segle XV i ha ajudat a entendre la funció constructiva per la qual fou feta, dins d’un gran casal que tenia altres dependències i arcades més petites.

Els treballs es van iniciar el passat 17 de juny i s’han dut a terme en tres fases. A la primera, es va procedir a la neteja i a la identificació de la posició de cadascun de les 34 dovelles que formaven el conjunt. En una segona, es va recuperar la planta del primer edifici al que pertanyia l’arc. La darrera fase va consistir en la col·locació de l’arc en la seva posició original.