Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Presentació de les bases del 34è Premi de Pintura i 18è Internacional del Cercle de Belles Arts recordant Josep Guillen Catalán

Es reconeix la trajectòria artística d’aquest pintor lleidatà impressionista mort l’any 2016

La vicepresidenta de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, ha donat a conèixer aquest dimecres les bases del 34è Premi de Pintura i 18è Internacional recordant el pintor lleidatà Josep Guillen Catalán, acompanyada de la representant del Cercle de Belles Arts de Lleida, Divina Drudis; del president dels Armats de Lleida, Josep Comes; i del president de l’Associació Arts de Ponent de Lleida, Rafael Borlansa.

La convocatòria compta amb tres premis econòmics. El primer, que l’atorga l’IEI, té una dotació de 3.700€, el segon, patrocinat pel Cercle de Belles Arts i Arts de Ponent, amb 1.200€; i un tercer, amb 800€, a càrrec dels Armats de Lleida. Les bases del concurs també exposen que es poden atorgar fins a cinc premis accèssits. En el cas del primer premi és, com en d’altres edicions, d’abast internacional; el segon premi està dirigit bàsicament a socis del Centre de Belles Arts i d’Arts de Ponent; i el dels Armats està reservat a artistes amb residència a Lleida o a les seves comarques.

Les obres es poden presentar des del proppassat 1 de juny fins el 31 d’agost de 2018. El veredicte del jurat es farà públic el dia 27 de setembre de 2018 i el lliurament dels premis es farà el dia 29 de novembre a l’IEI. Està previst que l’exposició de les obres seleccionades s’obri el 15 de novembre a la Sala Montsuar de l’IEI, i que resti oberta fins el 9 de desembre. Com cada any, també està previst que s’editi un catàleg amb la reproducció de les obres premiades i finalistes i igualment amb la relació de tots els participants al certamen.

Josep Guillén Catalán (1948-2016 Lleida). De formació autodidacte, als 16 anys comença practicant el dibuix artístic a la tinta xinesa. Va fer la seva primera exposició individual l’any 1966 a la Sala Gòtica de l’IEI. Fou un del membres fundadors del grup l’Ereta als anys 80 i de l’associació d’Arts de Ponent als 90.

Va ser un enamorat del poble de Miravet i altres de la comarca del Priorat com, Cornudella de Montsant, Marçà, la Vilella Baixa, Margalef, Poboleda, així com Maspujols, l’Aleixar i l’Alforja de la comarca del Baix Camp. També captiven la seva ànima altres indrets com la Segarra, el Pirineu, i com no, la ciutat de Lleida i més concretament la Seu Vella.

Va participar en nombroses exposicions nacionals e internacionals, de les quals cal destacar l’any 1998, una exposició individual a la Galeria La Pinacoteca. Va obtenir centenars de premis, entre el quals destaca l’any 1989 el primer premi Francisco de Goya a Fuendetodos, o el primer premi Víctor Siurana (Lleida) l’any 1995. La seva obra pot contemplar-se en diversos països d’arreu del món com ara EEUU, Brasil, La Xina, França i Itàlia entre altres.