Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

La informació quàntica, a escena a l’Aula Magna de l’IEI de la mà del professor Antonio Acín

‘Ordinadors i criptografia quàntica: què passa quan els bits esdevenen quàntics’ ha estat el títol de la xarrada que ha ofert Acín, professor de recerca ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui una jornada dedicada a la ciència que ha tingut com a protagonista el científic Antonio Acín.

Dins el cicle ‘Ciència a l’IEI’, Acín ha ofert una xarrada titulada ‘Ordinadors i criptografia quàntica: què passa quan els bits esdevenen quàntics’. El cicle està coordinat per la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Teconolgies de l’IEI.

Acín és professor de recerca ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). És llicenciat en física per la Universitat de Barcelona (UB) i en enginyeria de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya. Es va doctorar en Física Teòrica el 2001 per la UB. Després d'una estada postdoctoral a Ginebra, al grup del professor Gisin (GAP-Optique), es va incorporar a l’ICFO l’any 2003. En aquest centre, Acín dirigeix el grup Quantum Information Theory. La seva recerca ha estat guardonada amb tres ajuts del Consell Europeu de Recerca. També va rebre una càtedra AXA a Quantum Information Science el 2016.

El principal interès en la investigació d'Acín està en la teoria de la informació quàntica. Aquesta és una àrea científica que estudia com es processa i es transmet la informació quan es codifica en partícules quàntiques. Utilitzant efectes quàntics, es fan possibles noves informacions: equips més potents, nous protocols criptogràfics amb nivells de seguretat sense precedents o dispositius de detecció més precisos. És una àrea altament interdisciplinària que combina eines i conceptes de matemàtiques, informàtica, física i enginyeria. L’activitat d’investigació d’Acín també abasta aspectes de fonaments de la física quàntica, la termodinàmica quàntica, la física de molts cossos i l’òptica quàntica.