Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’Institut d’Estudis Ilerdencs renova la imatge i la filosofia de les sales d’exposicions

La Gòtika manté el nom i l’esperit, mentre que la sala petita passa a denominar-se Espai iX i la Sala Montsuar 1 dona pas a la Zona Zero

La Junta Rectora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha aprovat en la seva reunió d’aquest dijous una renovació de la imatge i de la filosofia de les diferents sales d’exposició de la institució. La junta ha estat presidida per la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

En la nova disposició de les sales de l’IEI, La Gòtika manté el seu nom i la seva filosofia, mentre que la sala petita passarà a dir-se Espai iX i serà un punt de trobada al servei del territori, i, finalment, la Sala Montsuar 1 donarà pas a la Zona Zero, amb una programació de temes molt heterogenis.

La Gòtika

La Gòtika es manté com un dels principals aparadors de l’Institut a la ciutat i el territori. Des de l’any 2003, la voluntat ha estat la renovació de continguts i la qualitat de la programació. Així, programa 5-6 exposicions anuals procurant abastar totes les disciplines artístiques contemporànies, sempre amb l’objectiu de la qualitat, l’actualitat i, també, del risc. Amb l’ull posat en les noves tendències i els nous llenguatges, el pes específic principal recau en artistes preferentment joves del nostre territori, amb trajectòries de projecció o ja consolidats. Al seu costat, cada any es programen alguns artistes de fora que representin un referent inqüestionable. Això situa, per comparació, els nostres creadors al lloc concret que els pertoca.

Espai iX

La sala petita de l’IEI passarà a denominar-se Espai iX i, a partir d’ara acollirà exposicions procedents, d’una banda, dels diferents municipis de la demarcació, i, d’una altra, de les diverses associacions o institucions culturals.

El logotip utilitza una tipografia de pal sec i molt espaiada, de traç, amb el símbol remarcat que és iX, que funciona com a símbol independent i fa referència a la possibilitat d’acollir temes diversos. El nom iX pretén també recordar al símbol de la Gòtika (IK).

 

En aquest sentit, Espai iX representa un punt de trobada al servei del territori, i, de fet, el nom d’Espai iX emfatitza aquesta idea de la X com a encreuament de camins, punt de connexió, espai on un senyal en forma de X marca el lloc, concret i important, en el mapa de coordenades dels equipaments culturals d’ús públic.

És un espai important però paral·lel que, a la vegada que unifica criteris i té la llibertat de crear o acollir coses diferents. És per això que la imatge creada per identificar-la i la seva tipografia segueixen un criteri d’unificació amb els altres noms de sales, però no el lliga en contingut, amb la qual cosa li atorga llibertat a l’hora de decidir quin tipus d’exposicions ompliran aquest Espai iX.

Zona Zero

Finalment, la sala Zona Zero pren el relleu de l’antiga Sala Montsuar 1, una sala de temàtiques socials, històriques o antropològiques.

El nou logotip es basa en una imatge i una tipografia molt semblants a les de les altres sales. Hi són reflectits el yin i el yang. La paraula Zona està recolzada a la línia central que l’uneix amb la paraula Zero, situada també sota la mateixa línia, però a l’inrevés, remarcant així l’esperit de moviment de la sala on cada paraula té personalitat pròpia i els elements estan units i es toquen, però alhora són diferents.

La denominació Zero designa un punt inicial o d’origen, una mena d’epicentre a partir del qual s’articula un discurs, una línia d’actuació o una imatge de marca. El nom representa, doncs, la síntesi d’aquesta idea de punt de referència de l’IEI amb la ciutat i el territori.