Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’Institut d’Estudis Ilerdencs homenatjarà la figura de Carles Hac Mor amb una exposició, unes jornades i la publicació de l’obra completa

Els actes programats, que han estat comissariats pel poeta Carles M. Sanuy, s’han presentat avui a la Paeria, que n’és l’organitzadora juntament amb la Diputació de Lleida.

Pepa Balasch, Jordi Marrugat, Margalida Pons, Josep M. Sala-Valldaura, Manel Guerrero, Antoni Clapés, Vicenç Altaió, Joan Minguet Batllori, Miquel Àngel Marín, Dolors Miquel, Francesc Gelonch i Eduard Escoffet  seran alguns dels noms que hi intervindran.

L’Ajuntament de Lleida ha acollit avui la presentació de Per Mor de l’Hac-Contra-homenatge LleiDadà a Carles Hac Mor, les jornades dedicades a l’escriptor lleidatà que se celebraran els dies 1 i 2 de març sota l’organització de la Paeria i la Diputació de Lleida i que han estat comissariades pel poeta Carles M. Sanuy. En el cas de l’IEI, l’homenatge inclourà també una exposició i la publicació del segon volum de l’obra completa.

En la presentació, l’IEI ha estat representat per la seva vicepresidenta, Rosa Pujol, que ha estat acompanyada per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Borrell, la vídua del poeta, Ester Xargay, i Carles M. Sanuy. En la seva intervenció, Rosa Pujol ha recordat que es tracta d’un tribut “merescut quan es compleixen tot just dos anys de la mort de Carles Hac Mor”, un poeta que “ha deixat una empremta inesborrable” el llegat del qual ara quedarà a mans de la gent amb la publicació de l’obra completa.

Els actes programats tindran el seu aperitiu el dimarts 27 al Cafè del Teatre amb la presentació de l’obra ‘Escrit és crit’, de Mònica de Dalmau, guanyadora del primer Premi Carles Hac Mor a plaquetes d’escriptures subversives. Dijous 28, també al Cafè del Teatre, es farà la presentació dels llibres ‘Tant per llibre’ i del volum a què ens referíem abans, ‘Obra completa punt dos’, de Carles Hac Mor.

Les jornades pròpiament dites es dividiran en dos dies, una dedicada a l’obra de Carles Hac Mor i la segona més centrada en la seva faceta d’agitador i dinamitzador cultural. Arrancaran el dijous dia 1 al Palau de la Paeria amb la inauguració i benvinguda als participants, a la que seguirà la lliçó inaugural, que anirà a càrrec de Pepa Balasch, de la Universitat de Girona. Acte seguit, al claustre de l’Institut d’Estudis Ilerdencs s’inaugurarà l’exposició ‘Els llibres de Carles Hac Mor’, amb la col·laboració de la Fundació ‘Lo Pardal’ i presentada per Josep Miquel Garcia. Ja a la tarda, i també a l’IEI, es duran a terme un seguit de ponències i debats, començant a les 16.00 hores amb ‘De la poesia i de l’anti-poesia de Carles Hac Mor’, amb Jordi Marrugat, Margalida Pons, Josep M. Sala-Valldaura i Manel Guerrero, seguit a les 20.00 hores d’una taula de debat moderada per Xavier Garcia amb aquests mateixos protagonistes. A la nit serà el torn per a la presentació, al Cafè del Teatre, de l’espectacle teatral ‘Poseia visual culinària’ de David Ymbernon.

L’activitat seguirà el divendres 2 a les 10 del matí amb diferents ponències sobre ‘Del no-Art al FracassArt. L’activisme i el pensament crític d’en Carles Hac Mor’, amb Antoni Clapés, Vicenç Altaió i Joan Minguet Batllori, que també protagonitzaran una taula de debat moderada per Ester Xargay a les 13.15 hores. A la tarda, a partir de les 16.00 hores, es duran a terme un seguit d’accions i micro-ponències sobre el tema ‘Postures i pastures de Carles Hac Mor’, amb Miquel Àngel Marín (músic), Dolors Miquel (poeta), Francesc Gelonch (cinema) i Eduard Escoffet (poeta i activista cultural), tot plegat moderat per Antoni Clapés. La jornada es tancarà a les 17.30 hores amb la projecció de la pel·lícula ‘Marcel Duchamp (entre nosaltres) retard en vídeo’, dirigida per Eugeni Bonet i protagonitzada per Carles Hac Mor. Per acabar, els Serveis Territorials de Cultura acolliran la inauguració de l’exposició ‘FracassArt: de la no-mort de l’art’ de Carles Hac Mor, Vicenç Vilaplana i Ester Xargay.