Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI tanca amb èxit el pioner Congrés sobre Pedra Seca a les Terres de Lleida Hi estan participant més d’un centenar de professionals i experts amb l’objectiu d’establir l’estat de la qüestió al voltant d’una tècnica constructiva que aspira a ser Patrimo

Hi estan participant més d’un centenar de professionals i experts amb l’objectiu d’establir l’estat de la qüestió al voltant d’una tècnica constructiva que aspira a ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull avui la cloenda del primer Congrés sobre Pedra Seca a les Terres de Lleida, una iniciativa pionera que durant dos dies ha registrat una intensa activitat al voltant d’una tècnica constructiva que aspira a ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El congrés també va incloure, divendres a la tarda, una visita al Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses i els seus entorns, a càrrec de Jordi Berenguer, guia d’aquest centre.

Aquest primer congrés naixia amb el repte de fer aflorar el màxim de coneixement possible al voltant de la pedra seca, per tal d’establir un veritable estat de la qüestió sobre la matèria d’estudi al nostre territori. El congrés està sent, doncs, un espai on compartir tot el coneixement generat sobre la pedra seca a casa nostra, elaborant propostes per dibuixar el camí a seguir amb el tractament d’aquest patrimoni i reivindicant les construccions de pedra seca des de totes les seves vessants, arquitectònica, social, cultura, econòmica, paisatgística i mediambiental.

Així, el congrés s’ha desenvolupat al voltant de tres eixos. En el primer s’ha tractat el patrimoni arquitectònic que representen les construccions de pedra seca, que ha reunit comunicacions sobre les construccions pròpiament dites, el seu estat de conservació, les tècniques constructives, la tipologia existent, la seva adaptabilitat territorial, els materials utilitzats en la seva construcció, èpoques constructives, el marc legal que les empara, la pedra seca en la planificació territorial, etc.

El segon eix ha parlat de les funcions socials, econòmiques i mediambientals de les construccions de pedra seca, centrant-se, doncs, en la seva vessant més funcional de les construccions (agrícoles, relacionades amb l’aigua, econòmiques, relacionades amb l’hàbitat i els ecosistemes, socials i familiars, etc.). Finalment, el tercer eix ha tractat sobre el futur de les construccions de pedra seca (usos complementaris, procés de patrimonialització i eines de protecció), amb comunicacions que han parlat sobre projectes que siguin bones pràctiques en la posada en valor de les construccions de pedra seca, quines metodologies s’han utilitzat, quines entitats hi han estat implicades, grau d’èxit dels projectes, com s’han finançat, etc.