Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI i la Diputació donen suport al Congrés de Recerca i Arxius-La Guerra Civil, que se celebra a Esterri d’Àneu des d’avui i fins dissabte

El diputat Joan Ubach ha assistit a la inauguració d’un certamen que compta amb l’organització de l’Ajuntament de la població i l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu i que oferirà la participació de destacats ponents.

 

El diputat Joan Ubach ha assistit avui a la sessió inaugural del Congrés de Recerca i Arxius-La Guerra Civil, que des d’avui i fins dissabte se celebrarà a Esterri d’Àneu amb la participació de destacats ponents.

La inauguració ha tingut lloc aquest matí a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Esterri. En la seva intervenció, Joan Ubach ha destacat que el congrés servirà per posar en valor “una memòria històrica de Lleida que ha de sortir a la llum”, més encara quan el congrés coincideix amb el 80è aniversari de l’establiment del front en territori català. Es tracta, doncs, d’un projecte que “mereix tota l’atenció per part de la Diputació de Lleida”, pel fet també que se celebra al territori.

El congrés està organitzat per l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu i l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida. Té caràcter anual i el seu objectiu és donar a conèixer els diferents arxius, fonts documentals i procediments d’investigació vinculats a un determinat tema, en el cas d’aquest any la Guerra Civil.

Durant els propers dies, per la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Esterri hi desfilaran destacats ponents que aniran desgranant un programa força complet i variat. Avui, per exemple, s’ha celebrat la ponència marc ‘Arxius i drets humans: una relació indissoluble’, a càrrec de Ramon Alberch, president d'Arxivers sense Fronteres-Internacional. Durant la resta de la jornada les ponències aniran a càrrec de Dolors Marín, Josep Puigsech, Lourdes Prades, Adrián Cabezas i Joel Ametlla, i també es farà la taula rodona ‘Arxius i Guerra Civil’, moderada per Montse Bailac, documentalista de Televisió de Catalunya, i en què hi prendran part Enric Cobo cap del Serveu de Coordinació General d’Arxius del departament de Cultura de la Generalitat), Carme M. Marugan (directora de l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà) i Jaume E. Zamora (arxiver i historiador).

L’activitat continuarà divendres i dissabte, mentre que pel diumenge al matí s’ha programat una sortida guiada als espais del front del Pallars, mentre que l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu acollirà l’exposició ‘Josep Tarradellas i la Comissió d’Indústries de Guerra de la Generalitat de Catalunya a través dels documents conservats a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet)’.

Podeu consultar el programa del congrés a http://congres.esterrianeu.cat/ca/.