Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI acull una exposició amb una quinzena de cartells originals restaurats dels concerts que Ricard Viñes va oferir a la Salle Érard de París

La mostra, titulada ‘Ricard Viñes en concert (1897-1928): 30 anys de cartellisme a París’, es podrà veure fins al 18 de novembre i inclou peces molt singulars del cartellisme de l’època (1897-1926) que van ser donades per la família del músic a l’Arxiu Municipal de Lleida.

‘Ricard Viñes en concert (1897-1928): 30 anys de cartellisme a París’ és el títol de l’exposició que s’ha inaugurat aquesta tarda a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en un acte que ha comptat amb la presència del vicepresident cinquè de la Diputació, Enric Mir i de la regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra. La mostra inclou els cartells originals dels concerts que Viñes va oferir a la capital francesa i es podrà veure a la Sala Montsuar fins al 18 de novembre.

Tal com ha dit Enric Mir en la presentació de l’exposició, la mostra és un esglaó més dins tota l’activitat emmarcada dins l’Any Viñes, que durant aquest 2018 i al 2019 oferirà un conjunt d’accions culturals al voltant del 75è aniversari de la mort del músic. Tot plegat amb l’objectiu “d’acostar, dignificar i difondre el llegat cultural únic i privilegiat de Ricard Viñes” i amb la voluntat d’oferir “un modest homenatge” i “un material de primer ordre dedicat a l’estudi, anàlisi i aproximació” a la seva obra.

La mostra s’inclou dins els actes de l’Any Viñes i ha estat organitzada per l’Ajuntament de Lleida, l’Arxiu Municipal de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida. Els visitants podran gaudir d’una quinzena de cartells originals restaurats i emmarcats, a més d’un bust de bronze sobre peanya del músic lleidatà.

Una de les peces que es pot veure a la mostra és la que ha estat utilitzada per il·lustrar el cartell de l’exposició, i que correspon un dels concerts que el músic lleidatà va oferir a la llegendària Salle Érard de París, concretament el 26 de febrer de 1927, i que forma part del Llegat Ricard Viñes de l’Arxiu Municipal de Lleida, segons ha explicat el comissari de l’exposició, el musicòleg Màrius Bernadó.

Tot el material de l’exposició està extret, doncs, d’aquest fons, molt extens, que la família Viñes va guardar relativa als concerts i la vida del músic, part del qual descansa a l’Arxiu Municipal de Lleida, on hi ha un fons format per un total de 1.673 documents, amb partitures, programes, cartells, correspondència, fotografies i retalls de premsa. La tria s'ha fet en funció de l'especial significació de cada concert en la trajectòria de Viñes i del seu valor documental i estat de conservació.

En aquest sentit, cal esmentar que, al marge de l’exposició, s’editaran les partitures de l’obra completa per a piano de Ricard Viñes. Són, en total, dotze obres, la major part, inèdites, entre les que s’inclouen els ‘Quatre homages’, a més d’un recull d’obres de joventut i una obra de maduresa, inèdita, reconstruïda a partir de diversos autògrafs de Ricard Viñes. També s’editaran les partitures de l’obra completa per a cant i piano de Ricard Viñes, tretze obres inèdites amb textos en francès, català i castellà.

Una mica dhistòria

Tornant al contingut de l’exposició, val a dir que la família de Ricard Viñes, establerta a París, va preservar el seu immens i variat llegat documental (partitures, programes de concert, fotografies, retalls de premsa, escrits i objectes personals, correspondència, obres d’art, distincions…) amb una gran fidelitat a la seva memòria.

En ocasió del centenari del seu naixement, els hereus del pianista lleidatà van fer donació d’una part important d’aquest llegat a la ciutat de Lleida. Actualment l’Arxiu Municipal de Lleida custodia aquest llegat, format per més de 1.500 documents, alguns de gran valor històric, però en suports molt fràgils i afectats pel pas del temps que requerien una intervenció urgent per tal de garantir la seva conservació. Aquest projecte expositiu ha permès abordar la restauració d’una selecció notable de cartells d’època d’alguns dels concerts que Ricard Viñes va realitzar a la Salle Érard de París entre 1897 i 1926. Es tracta de peces molt singulars del cartellisme de l’època que, gràcies a l’exposició, es podran veure per primer cop, tot constituint una important aportació a la conservació del nostre patrimoni.

 

VISITA VIRTUAL EXPOSICIÓ