Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI acollirà un espectacle poètic-musical dedicat a Maria-Mercè Marçal dins el Festival Internacional de Poesia de Lleida

  Tindrà lloc el 19 de novembre a l’Aula Magna i girarà al voltant d’una de les figures protagonistes del festival d’enguany, que compartirà cartell amb Manuel de Pedrolo.

El Saló del Retaule del Palau de la Paeria ha acollit avui la presentació del programa del Festival Internacional de Poesia de Lleida, que se celebrarà del 19 al 23 de novembre. La Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han estat representats pel diputat Paco Cerdà, que ha estat acompanyat per l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; Montse Parra, regidora de Cultura; Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultura; i Àngels Gregori, directora del festival.

En la seva intervenció, Paco Cerdà ha destacat que el festival és un projecte renovat, amb nou contingut, i que enguany pivotarà sobre “dos dels noms més remarcables de la literatura del nostre país: Manuel de Pedrolo i Maria-Mercè Marçal”, tot i que el diputat ha volgut remarcar la varietat de noms i de propostes que seran presents al certamen.

Per tot plegat, Cerdà ha expressat el suport total de la Diputació i de l’IEI al festival, que es materialitzarà en una proposta ben especial: la conferència cartografiada proposada per la investigadora i crítica literària Lluïsa Julià, que tindrà lloc el dia 19 a l’Aula Magna, en el que vol ser una mena de diàleg entre dos de les grans poetesses catalanes, Montserrat Abelló i Maria-Mercè Marçal i que es presenta sota el títol ‘Maria-Mercè Marçal i Montserrat Abelló. Les arrels d’una amistat’, amb el nexe de la poesia i el feminisme com a elements cohesionadors.  

Lluïsa Julià, autora de la primera biografia de Maria-Mercè Marçal, posarà veu a aquest projecte en què la música vindrà de la mà d’Anna Bofill, la pianista Montse Massaguer i la soprano Montse Solà, a més de la dansa de Bené Carrat. La vídeo creació d’Ester Xargay i Adolf Alcañiz servirà de marc a l’actuació de les actrius Lluïsa Mallol i Araceli Bruch.

Pel que fa a la resta de la programació, el festival es mourà entre dos lemes: ‘Sempre he estat un altre’, dedicat a l’obra poètica de Manuel de Pedrolo amb motiu del centenari del seu naixement, i de l’altra, ‘No em reconec: sóc l’altra’, en referència a l’univers poètic de Maria-Mercè Marçal amb motiu del 20è aniversari de la seva mort.

Així, està prevista la celebració del Novembre literari (dia 16), amb els veredictes del 35è premi d’assaig Josep Vallverdú i del 23è premi de poesia Màrius Torres, en una gala que es farà a l’Auditori Municipal Enric Granados i que també inclourà una tertúlia literària amb Martí Gironell i un espectacle literari amb motiu del 80 anys de Jordi Pàmias, amb Sílvia Bel, Manuel Veiga i una formació de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

Un altre dels reptes és consolidar en el circuit dels festivals de país ‘Poesia Lleida’, una iniciativa de l’Ajuntament que compta amb la complicitat de la Institució de les Lletres Catalanes (Generalitat de Catalunya) i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Quant als actes emmarcats dins els eixos temàtics Pedrolo-Marçal, n’hi ha una vintena marcats per la varietat: presentacions de llibres, taules rodones, xerrades, col·loquis, recitals poètics de diferents formats, combat poètic, Jam Session jazz i espectacles literaris.

Es comptarà, a més, amb la presència de poetes internacionals com ara Bàssem an-Nabrís, Erri de Luca, Marta Ana Diz i Ileana Malanciou, com també noms destacats de les lletres catalanes com ara Joan Margarit, Pere Rovira, Josep M. Sala Valldaura, Jaume Pont, Jordi Pàmias, Rosa Fabregat, Pere Pena, Carles M. Sanuy, Josep M. Rodríguez, Lorenzo Planas, Amat Baró, Meritxell Gené o Meritxell Cucurella- Jorba, Gonzalo Hermo, Míriam Reyes, Teresa Meana, Berta Piñán, María-Eloy García, Rodrigo Cuevas, Vicente Luis Mora, Pere Gimferrer, Josep Pedrals, Enric Sòria, Mireia Calafell, Josep Piera i Antònia Vicens, guardonada recentment amb el Premi Nacional de Poesia.

També es potenciarà el Festival a les aules, amb la voluntat d’atansar la poesia, des d’una perspectiva desmitificadora i poc ortodoxa, a l’alumnat de secundària, amb la col·laboració dels departaments de literatura de diferents instituts de la ciutat: La Mitjana, Gili Gaya, Màrius Torres i Lladonosa.

Pel que fa a l’acte inaugural (dia 20, a la Paeria), comptarà amb la complicitat dels Castellers de Lleida, d’Anna M. Villalonga, comissària de l’any Pedrolo, i de Lluïsa Julià, estudiosa de l’obra de Maria-Mercè Marçal, que oferiran una breu semblança de la producció poètica dels dos escriptors reivindicats. Els versos dels dos autors es posaran en valor en un diàleg poètic amb les veus de Josep Vallverdú i Mercè Sampietro i  l’acompanyament del guitarrista Eduard Iniesta.