Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’Aula Magna de l’IEI acull la presentació a Lleida de ‘Perseguits i Salvats’, el documental que posa imatges a un projecte de la Diputació de Lleida

La primera de les projeccions s’ha fet avui amb la presència d’un dels seus directors, Jaume Serra, i d’una de les protagonistes, Alice Ekma, néta i neboda de refugiats que van sobreviure a l’holocaust durant la Segona Guerra Mundial.

La cinta, produïda per La Xarxa, es podrà tornar a veure dijous vinent, dia 25, en una sessió en què intervindrà Pilar Rahola, gran coneixedora de la comunitat jueva.

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest vespre la projecció del documental ‘Perseguits i Salvats’. La d’avui era la primera de les dos projeccions programades a l’IEI, i ha comptat amb la presència d'un dels directors de la cinta, Jaume Serra, i d’Alice Ekman, una de les protagonistes del documental, néta i neboda de jueus que van salvar-se a través del Pirineu de Lleida, tot plegat sota la presidència de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol.

En la presentació de l’acte, Rosa Pujol ha destacat que la Diputació de Lleida, i més concretament l’IEI, van ser en la gènesi de ‘Perseguits i Salvats’, ja que el documental posa imatges a “un projecte que la Diputació va endegar al 2015 per recuperar les rutes d'evasió dels refugiats jueus pel Pirineu lleidatà durant la Segona Guerra Mundial”. Pujol ha volgut destacar el paper de la gent senzilla del nostre Pirineu com a clau per ajudar els refugiats, fins i tot posant en perill la seva pròpia vida i la de les seves famílies, en el que va ser tot “un exemple de solidaritat”.

La projecció ha donat pas a un debat moderat per Josep Calvet, doctor en història i investigador membre del Servei d’Història, Patrimoni i Documentació de la UdL, especialista en els primers anys del franquisme als Pirineus i que va assessorar als creadors de ‘Perseguits i Salvats’. Cal recordar que la segona projecció del documental es farà dijous vinent, dia 25, i que en aquell cas la protagonista serà la periodista i escriptora Pilar Rahola, gran coneixedora de la comunitat jueva i que ja va intervenir a la presentació del documental, realitzada el passat 23 de novembre a l’auditori Meier del MACBA de Barcelona.

Entre 1939 i 1944, prop de 10.000 jueus van arribar a Catalunya creuant el Pirineu català, fugint de la persecució nazi i el col·laboracionisme francès. Uns cinc mil ho van fer pel Pirineu lleidatà. Setanta-cinc anys després de l’inici d’aquell èxode, el documental ‘Perseguits i Salvats’ ressegueix sobre el terreny l’odissea d’aquells refugiats amb supervivents i els seus descendents.

Produïda per La Xarxa de Comunicació Local amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la cinta reuneix tres generacions en els principals escenaris d’aquella travessa per rememorar, a través del propi record o del relat de familiars, una experiència vital terrible.