Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Josep Varela i Dolors Domingo tanquen les tres jornades que l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha dedicat al centenari de la vaga de la Canadenca

 

Les sessions d’avui s’han centrat en el paper de Lleida en l’esclat, ara fa cent anys, d’una de les protestes obreres més importants del segle XX

El paper de les comarques lleidatanes, i en especial el dels treballadors de les centrals hidroelèctriques com la de Camarasa, ha estat analitzat avui en la sessió de cloenda de les tres jornades dedicades per l’Institut d’Estudis Ilerdencs a la Commemoració del centenari de la vaga de la Canadenca.

La jornada presentada per Josep Varela i en què hi ha intervingut Dolors Domingo. Varela ha parlat sobre ‘L’impacte de les centrals hidroelèctriques a Lleida’, mentre que la historiadora Dolors Domingo, responsable del projecte del centenari de la construcció de la presa i central de Camarasa, ha ofert la conferència ‘Camarasa i l’inici de la vaga de la Canadenca’. Tots dos han destacat el fet que van ser els treballadors de la presa i de la central de Camarasa els que van començar la protesta per les dures condicions de treball que patien, en una vaga que es va estendre a per tot Catalunya i que va esdevenir un dels moviments proletaris més importants i exitosos de principis del segle XX, que va acabar atenent les demandes obreres.

Aquestes jornades dedicades a la Commemoració del centenari de la vaga de la Canadenca s’han emmarcat dins el cicle de conferències ‘Veus del passat, veus del present’ del Seminari Permanent d’Història de l’IEI i han comptat amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida. El seminari té com a objectiu oferir un apropament a diversos moments rellevants de la nostra història, testimonis de la historiografia, presentacions d’algunes obres significatives i reflexions sobre temes de debat del nostre present.