Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Joan Reñé presenta a l’IEI la darrera novel·la de Pep Coll, la trencadora ‘Al mateix riu d’Heràclit’

L’obra suposa un canvi en la trajectòria de lescriptor lleidatà, que per una vegada abandona el seu hàbitat natural pallarès per fer un salt enrere cap als seus anys de joventut i cap a la filosofia.

El president de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Reñé, ha presidit avui la presentació de la darrera novel·la de l’escriptor lleidatà Pep Coll, ‘Al mateix riu d’Heràclit’. La presentació ha anat a càrrec d’Eduard Batlle, professor de filosofia, i s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’IEI.

L’obra representa un trencament radical en la trajectòria de l’escriptor pallarès, que en aquesta ocasió ha fugit del seu hàbitat natural, el Pallars, per fer un salt cap als seus anys de joventut i cap a la filosofia, en una mena de tornada als orígens que ha donat com a resultat un llibre que arriba després de ‘Dos taüts negres i dos de blancs’ (2013).

Editat per Proa, el volum tracta sobre un manuscrit trobat l’any 1972 per un estudiant de Filosofia de la Universitat de Barcelona, un text que contenia la biografia d’Heràclit d’Efes i que va ser escrit pel seu esclau Eleudos a canvi d’obtenir la llibertat.

El fet d’haver retrocedit fins a Heràclit respon a l’atracció que Pep Coll sentia, durant els seus anys d’estudiant universitari, per la figura d’aquest filòsof, fill d’una família aristocràtica que estava destinat a regnar a la seva ciutat, Efes, però que va preferir el camí del coneixement i del pensament lliure. Les tenses relacions amb el seu esclau Eleudos donen dramatisme humà a un relat que exposa les idees enigmàtiques del filòsof més fascinant de l’Antiga Grècia, conegut com l’Obscur.

El resultat de tot plegat és una biografia novel·lada d’Heràclit, un filòsof del qual Pep Coll en destaca la lucidesa i actualitat del seu pensament, que ha arribat als nostres dies amb la frase “cap home pot banyar-se dos vegades al mateix riu”, el riu al que fa referència el títol de l’obra.