Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Joan Reñé i Pilar Rahola destaquen el valor humà i l’altruisme de la gent del Pirineu lleidatà en la projecció del documental ‘Perseguits i Salvats’ L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull la segona de les projeccions programades de la cinta

El president de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Reñé, ha presidit avui la segona de les projeccions programades a l’Aula Magna de l’IEI del documental ‘Perseguits i Salvats’. Reñé ha estat acompanyat per la periodista i escriptora Pilar Rahola, una gran coneixedora de la comunitat jueva; per Francesc Pena, conseller delegat de la XAL (Xarxa Audiovisual Local); i per l’historiador Josep Calvet, assessor dels creadors del documental, els quals després de la projecció han participat en un debat.

En la presentació de l’acte, Reñé ha recordat que aquest documental té el seu origen en un projecte de la Diputació i de l’IEI que va nàixer amb l’objectiu de donar a conèixer la fugida de 10.000 jueus de l’holocaust nazi durant la Segona Guerra Mundial a través del Pirineu lleidatà. Aquell “projecte humà” –ha dit Reñé– va derivar en la reconstrucció de cinc de les rutes que els refugiats jueus van utilitzar, i també va donar peu a aquest documental que ha estat produït per La Xarxa de Comunicació Local amb el suport de la Diputació de Lleida. Joan Reñé ha volgut posar en valor l’ajut que va oferir a aquests refugiats la “gent senzilla del nostre Pirineu”, que “van arriscar la seva vida i la de les seves famílies” per tal de fer possible que molts d’aquells jueus poguessin fugir. Una situació, ha puntualitzat el president de la Diputació, que malauradament ens recorda als refugiats que avui dia també estan fugint dels seus llocs d’origen per millorar les seves condicions de vida en un èxode que “ens hauria de fer reflexionar a tots”.

Pilar Rahola ja va assistir a la presentació del documental que es va fer el passat 23 de novembre a l’auditori Meier del MACBA de Barcelona. De la mateixa manera, a la primera projecció del documental feta a Lleida es va comptar amb la presència dels directors, Daniel Serra i Jaume Serra, d’una de les protagonistes, Alice Ekman, néta i neboda de jueus que es van salvar als Pirineus, i de l’historiador Josep Calvet, que va assessorar als creadors de ‘Perseguits i Salvats’.