Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Jaume Bosch presenta a l’IEI la història dels Mossos d’Esquadra, ‘La nostra policia’

L’obra analitza la intervenció del cos en els episodis més rellevants dels darrers temps, com l’actuació policial durant els atemptats de Barcelona i Cambrils o el paper del major Trapero en l’1-O

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació del llibre ‘La nostra policia. El model de seguretat de Catalunya des de 1978 fins als atemptats de 2017 i l’1 d’octubre’, de l’advocat, polític i professor Jaume Bosch. L’obra s’emmarca dins els actes de commemoració del Tricentenari dels Mossos d’Esquadra, que se celebra durant aquest any 2019.

L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, del director del director del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya, Joan Delort, de l’inspector dels Mossos Benedicte Castella i del mateix autor del llibre, Jaume Bosch.

En la seva intervenció, Estefania Rufach ha remarcat que es tracta d’un llibre que mostra “d’on ve, on es troba i cap a on va la policia d’aquest país, la nostra policia”. La vicepresidenta de l’IEI ha volgut subratllar la ingent tasca d’investigació de l’autor, que ha donat com a resultat final una obra que “proposa un viatge a l’interior d’una institució amb un paper crucial per al manteniment de l’ordre democràtic, una institució que ha anat evolucionant en consonància amb el país”.

Per tot plegat, Rufach considera que ‘La nostra policia’ interpel·la el lector i “planteja preguntes que van molt més enllà de la tasca historiogràfica”, ja que recull actuacions recents dels Mossos en fets crucials del país, però també es fa ressò del debat sobre “el tipus de seguretat que volem”, un tema de rabiosa actualitat, en un context amb estretes implicacions amb “els valors democràtics, la llibertat i la politització dels cossos policials”. Tant és així, que el llibre esdevé “una perfecta combinació entre història i sociologia, i un repàs pels drets humans i els òrgans que han de salvaguardar l’estat de benestar i la democràcia”.

Després dels atemptats de l’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils, i sobretot, després dels fets de l’1 d’octubre, la gent va popularitzar la frase “aquesta és la nostra policia”, un crit d’agraïment i d’identificació i afirmació política amb els Mossos d’Esquadra. Jaume Bosch ha volgut utilitzar aquesta frase per narrar la història dels Mossos, des de la seva creació fins als episodis més rellevants que s’han viscut darrerament. El sistema policial de Catalunya, que va néixer els anys vuitanta, confrontat amb el model centralista franquista, s’ha consolidat fins a substituir a dia d’avui, els cossos de seguretat de l’Estat.

Jaume Bosch aporta elements d'anàlisi que ajuden el lector a entendre com el cos policial ha arribat fins aquí, quines resistències ha hagut d’exercir i exerceix l’Estat central i planteja quina és la seguretat que vol una societat democràtica que s’enfronta al sorgiment d'ideologies reaccionàries, un terrorisme globalitzat i noves formes de criminalitat. El llibre explica també en detall l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant els atemptats succeïts l’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils, i defensa l’actuació del major Trapero durant la jornada de l’1 d’octubre. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, encarregat d’escriure el pròleg, descriu aquesta anàlisi com la línia fina que relaciona el dilema entre la seguretat i la defensa de les llibertats i dels drets humans.

Nascut a Barcelona el 1953, Jaume Bosch va ser diputat al Parlament de Catalunya per ICV i portaveu a la Comissió d’Interior. És advocat i professor, i ha estat també subdirector general de Coordinació de les Policies Locals de la Generalitat, membre del Consell de Direcció i del Consell Pedagògic de l’Escola de Policia de Catalunya i Coordinador de projectes transversals de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. L’any 2017 va formar part de la Comissió Executiva del Pacte Nacional pel Referèndum. Actualment, és membre de la Junta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Ha publicat també diverses obres sobre polítiques de seguretat i col·labora en diferents mitjans de comunicació.