Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Els Premis Literaris 2019 escalfen motors amb la presentació de les obres guanyadores del 2018

Pagès Editors ha publicat, amb el suport de l’IEI, ‘Atles d’aigua i pedra’, de Josep Ballester, i ‘Emboscada’, d’Amadeu Vidal

L’acte ha estat l’avantsala de la gala de lliurament dels guardons corresponents al 2019, que se celebrarà divendres a l’Auditori Enric Granados

El Cafè del Teatre ha acollit aquest dimarts la presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris 2018: el 35è Premi d’Assaig Josep Vallverdú i el 23è Premi de Poesia Màrius Torres. Aquest acte forma part de les activitats que s’organitzen en el marc dels Premis Literaris 2019, uns guardons que es lliuraran divendres vinent en una gala que se celebrarà a l’Auditori Enric Granados. Un any més, els premis són el resultat de la suma d’esforços de la Paeria i de la Diputació a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. En un acte presentat per l’escriptora Montse Sanjuan al qual finalment Amadeu Vidal no ha pogut assistir

Concretament, els llibres que s’han presentat avui han estat ‘Atles d’aigua i pedra’ del filòleg valencià Josep Ballester Roca, guanyador del 35è Premi d’Assaig Josep Vallverdú 2018, i ‘Emboscada’, de l’enginyer forestal Amadeu Vidal i Bonafont, guanyador del 23è Premi de Poesia Màrius Torres 2018. Totes dues han estat editades per Pagès Editors.

El llibre ‘Atles d’aigua i pedra. Cartografies de la creació’ és un assaig que intenta esbossar un trajecte on el Google Maps no serveix i tot passa pel filtre de la memòria i de l’escriptura. Segons l’autor, viatjar es pot transformar en la confirmació d’un mapa que ratlla la perfecció, gràcies a la tecnologia, però també té el perill d’abandonar aquella empresa on la ruta, ja sigui realitat o ficció, té la finalitat de descobrir, i de descobrir-se a un mateix i a la resta d’éssers humans.

Josep Ballester, professor de Llengua i Literatura, ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals destaquen el Vicent Andrés Estellés (1996) i el Roís de Corella (2004) de poesia, ‘La mar’ i ‘L’odi’, respectivament, i el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira 2008, amb ‘El col·leccionista de fades’. Entre el gènere assagístic, destaquen les seves obres ‘Joan Fuster: una ventura lírica (1990) i ‘La poesia catalana de postguerra al País Valencià’ (1995).

L’obra d’Amadeu Vidal, ‘Emboscada’, és un reflex de l’amor per la natura i alhora un cant a l’absència de la figura de la mare, on la natura està molt present. Amadeu, que ja va guanyar fa vuit anys el Màrius Torres, és enginyer forestal per la Universitat de Lleida i treballa en el foment d'associacions de propietaris forestals i en la restauració de boscos cremats, però està molt vinculat a la literatura. A banda de rebre el Màrius Torres el 2011 amb el poemari ‘Juny’, també ha estat guardonat amb diversos premis com l’Amadeu Oller (1991), Premi Anna Dodas (1993) i Premi Ciutat de Mallorca (1995), entre altres. Amb l'obra ‘Invisibles’ (Barcelona, 1996) va guanyar el premi Salvador Espriu per a poetes joves 1995. Amb l’obra ‘Projeccions’ (Pagès Editors, 2010) va obtenir el Premi Grandalla 2009.

Aquesta presentació s’emmarca dins l’edició dels Premis Literaris 2019, que es lliuraran el divendres 15 de novembre en una gala que tindrà lloc a l’Auditori Enric Granados i que serà presentada per l’escriptor i periodista Martí Gironell. La vetllada inclourà una tertúlia pública amb els guardonats i l’espectacle ‘Llach poeta’, interpretat per Joan Berlanga (actor) i Albert Flores (piano).