Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

El Monestir d’Avinganya torna a obrir les portes al públic

Es podrà visitar a partir del dia 19 d’abril, amb entrada gratuïta, i es tracta del monument més important de tot el Segrià en descampat i un element clau per explicar la singularitat geogràfica i patrimonial del Baix Segre

El Monestir d’Avinganya tornarà a obrir les seves portes al públic els dies 19, 20 i 21 d’abril, després que s’hagi establert un servei fix d’atenció al visitant. L’entrada serà gratuïta i els horaris de visita seran entre les 10.30 hores i les 13.30 hores. Aquest horari es farà extensiu al primer i tercer cap de setmana de tots els mesos de 2019 a partir del mes de maig, és a dir els dissabtes i diumenges, en els mateixos horaris.

Situat a 30 quilòmetres al sud de Lleida, al terme municipal de Seròs i a 2 km d’aquest municipi en direcció a la Granja d’Escarp, és propietat de la Diputació de Lleida, destaca per la torre andalusina del segle XI i la granja agropecuària del segle XII.

Es tracta del primer monestir de l’ordre redemptorista de la Santíssima Trinitat establert a la Península Ibèrica, datat de la primera meitat del segle XIII; i és també el primer monestir femení de l’ordre redemptorista de la Santíssima Trinitat establert a la Península Ibèrica, en aquest cas corresponent a la segona meitat del segle XIII.

La seva història també el situa com a mausoleu de la família Montcada, senyors de la baronia d’Aitona (segle XIV); i com a noviciat de l’ordre trinitària (segles XVII-XIX). Posteriorment, i com a conseqüència de la desamortització i abandonament entre els segles XIX i XX, aquest patrimoni arquitectònic de les comarques de Lleida no es recupera fins el darrer terç del segle XX com a Centre d’Arqueologia i d’Interpretació del Patrimoni del Baix Segre.

És el monument més important de tot el Segrià en descampat i un element clau per explicar la singularitat geogràfica i patrimonial del Baix Segre.

També serveix com a punt de partida per conèixer d’altres jaciments arqueològics com Carrassumada (Torres de Segre), Gebut i la Farmàcia dels Moros (Soses), Genó i Carratalà (Aitona), Bovalar i Roques de Sant Formatge (Seròs), Serra del Calvari i Sant Jaume (La Granja d’Escarp), monestir d’Escarp (Massalcoreig) o també els espais naturals d’Utxesa o de l’Aiguabarreig.