Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

El Festival Espurnes Barroques oferirà un mes de concerts i experiències de caps de setmana al voltant del Barroc en quatre comarques

Riner, Pinós, La Molsosa, Sant Ramon, Estaràs, Calonge de Segarra, Pujalt, Sant Mateu de Bages i Súria són els municipis on es desenvoluparà el cicle del 26 de maig al 17 de juny

Es programaran 13 concerts, 7 refrigeris barrocs, 6 àpats històrics, 3 tallers, 2 conferències-diàleg i visites als espais, tot plegat amb formacions musicals d’altíssim nivell

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació de la primera edició del Festival Espurnes Barroques, que se celebrarà en diferents indrets de les comarques del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages en quatre caps de setmana consecutius entre el 26 de maig i el 17 de juny.

La presentació han comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol; l’alcalde de Riner, Joan Solà; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell; i Mireia Duran, presidenta del Consorci per a la Promoció de l’Alta Anoia. L’acte també ha ofert amb un tast musical barroc de violona a càrrec de Xavier Puertas, un dels artistes que participarà al cicle.

En la seva intervenció, Rosa Pujol ha comentat que per a l’Institut d’Estudis Ilerdencs és un orgull veure néixer una iniciativa cultural “d’enorme transversalitat i originalitat com és aquesta”, un festival que veu la llum amb el ferm objectiu de potenciar els actius patrimonials i dinamitzar culturalment i social la Catalunya central mitjançant “un projecte de país dedicat a revitalitzar, pluralitzar i dinamitzar el fenomen cultural català a través de concerts i experiències de cap de setmana vinculades al llegat barroc de la Catalunya central”.

El Festival Espurnes Barroques sorgeix amb l’ambició de convertir-se en un referent musical de primer ordre. Té la particularitat d’oferir no sols concerts, sinó experiències completes de cap de setmana al voltant del Barroc. Neix, a més, vint anys després dels incendis que van devastar 27.000 hectàrees de bosc a la Catalunya Central. És per això que, més enllà de compartir un paisatge que fa vint anys fou devastat per les flames, els municipis que l’acullen tenen la particularitat de preservar importants vestigis barrocs, configurant una taca contínua en el mapa que s’acabarà coneixent amb el nom de Territori Barroc, una marca la creació de la qual és un dels objectius de futur de la zona.

Aquest territori està conformat per 9 municipis a cavall de les províncies de Barcelona i de Lleida, articulats en quatre comarques (el Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages) i dos bisbats (Solsona i Vic). Els municipis en qüestió són: Riner, Pinós, La Molsosa, Sant Ramon, Estaràs, Calonge de Segarra, Pujalt, Sant Mateu de Bages i Súria, tot i que més endavant es vol obrir el festival a altres punts de la geografia catalana.

El festival tindrà com a epicentre el Santuari del Miracle (a Riner), on es conserva el retaule barroc més gran i espectacular de Catalunya i, tanmateix, força desconegut. Serà en aquest enclavament on el 26 de maig es donarà el tret de sortida d’un festival que en només vuit dies repartits en quatre caps de setmana programarà 13 concerts (un d’ells una producció operística de petit format), 7 refrigeris barrocs, 6 àpats històrics, 3 tallers, 2 conferències-diàleg i visites als espais.

Amb una programació musical d’altíssim nivell, el festival servirà per donar a conèixer l’importantíssim patrimoni barroc d’una zona poc dinamitzada turísticament i culturalment, i es clourà el 17 de juny novament al Santuari del Miracle.

Al costat de primeres figures de la música barroca que encapçalaran el cartell (Euskal Barrokensemble, Vespres d’Arnadí, Marta Infante, Cor de Cambra Francesc Valls…), el festival obre la porta a formacions joves i estableix una línia de col·laboració amb l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), en virtut de la qual els seus alumnes més talentosos tindran un aparador al festival.

En l’apartat gastronòmic, es treballarà amb productes ecològics i de proximitat, es comptarà amb xefs de renom vinculats al territori i hi haurà degustació de vins de les DO Pla de Bages i Costers del Segre.

Cada cap de setmana es presenta com un paquet unitari, amb preus molt assequibles i activitats gratuïtes. Tanmateix, es pot escollir anar a un sol esdeveniment, però sempre s’aconsella la compra anticipada o la reserva prèvia atès l’aforament limitat dels espais.

Podeu consultar la programació detallada a www.espurnesbarroques.cat.