Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

El 32è Premi Marraco s’instal·la a la Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

El guardó distingeix les millors obres de pintura, ceràmica i escultura fetes per interns dels centres penitenciaris de Catalunya sota l’organització del de Ponent

La Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la inauguració de l’exposició corresponent al 32è Concurs Marraco de Pintura, ceràmica i escultura dels centres penitenciaris de Catalunya, així com l’acte de lliurament dels premis. La mostra es podrà veure fins al 29 de febrer.

L’acte d’avui ha comptat amb la participació del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, del quart tinent d’alcalde de la Paeria i regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, i del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. També hi ha assistit la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach.

L’exposició és una selecció de les 130 obres que els interns han presentat al certamen, que cada any organitza el Centre Penitenciari Ponent amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, l’IEI, la Paeria, el Cercle de Belles Arts i l’Associació d’Arts de Ponent. La mostra també incorpora una projecció perquè els visitants puguin veure totes les obres que han concursat.

Les obres d’art són part del treball que els interns han fet als tallers artístics de Brians 1, Brians 2, Dones de Barcelona (Wad-Ras), Lledoners, Mas d’Enric, Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves, a banda del centre penitenciari amfitrió i del Centre Penitenciari d’Andorra. 

Els interns han pogut presentar pintures, ceràmiques i escultures i instal·lacions, a dues categories: una de temàtica lliure i una altra dedicada al llegat universal del pintor, dibuixant, escultor, enginyer, arquitecte, músic, filòsof i inventor italià, Leonardo da Vinci, en el 500è aniversari de la seva mort.

Un jurat format per artistes locals, juntament amb l’Associació d’Arts de Ponent, el Cercle de Belles Arts i l’Ajuntament de Lleida han escollit els guanyadors, que han estat distingits amb els premis primer, segon i tercer en cadascuna de les categories, així com amb tres premis especials i tres accèssits.

Els guanyadors

MODALITAT CERÀMICA

1r: ‘Energia’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

2n: ‘Migración’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

3r: ‘Peixos’, de Daniel A. Victoriano (CP Ponent)

Accèssit: ‘Gerro verd/negre’, de Vejsil Ferhatovic (CP Ponent)

Premi Especial: ‘Rotación’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

MODALITAT PINTURA

1r: ‘Tots dos, tu i jo’, de Mohammed Kahovaji’ (CP Brians 2)

2n: ‘Reflejos’, de Gonzalo Venegas (CP Ponent)

3r: ‘De dentro a fuera’, de Manuel Mármol (CP Ponent)

Accèssit: ‘Perspectiva femenina’, de Gonzalo Venegas (CP Ponent)

Premi especial: ‘Arquetip dels temps’, de Manuel Mármol (CP Ponent)

MODALITAT ESCULTURA I INSTAL·LACIONS

1r: ‘La natura’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

2n: ‘¿Cómo quieres ser hoy?’, de Jaume Balaguer (CP Lledoners)

3r: ‘El cubo’, de Manuel E. Adán (CP Brians 2)

Accèssit: ‘El soroll del pas del temps’, de A. Alonso (CP Andorra)

Premi especial: ‘Creador’, de Rafael Henao (CP Mas d’Enric)

32 edicions del premi artístic més antic dels centres penitenciaris

El Premi Marraco és el concurs més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris. Té el seu origen en la participació d’un pres de Ponent en un concurs de pintura amb motiu de la Festa Major de la ciutat. La seva obra va guanyar el premi i aquella fita va inspirar l’organització d’un concurs propi per a les persones privades de llibertat, l’any 1984. Inicialment, en el concurs hi participaven només interns del centre penitenciari lleidatà, però aviat es va obrir a la resta de presons de Catalunya.

Una cinquantena de tallers artístics

Tots els centres penitenciaris de Catalunya compten amb tallers artístics conduïts pels monitors artístics, que fan l’acompanyament pedagògic. N’hi ha cinquanta, agrupats per disciplines en tallers d’arts plàstiques, arts visuals i comunicació, i arts escèniques. L’activitat artística fomenta l’adquisició de normes, valors, i actituds prelaborals.