Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI projecta tot el seu fons patrimonial en l’espectacle audiovisual del seu 75è aniversari ‘Pedra, paper i aigua’, realitzat per Carles Porta

El president Joan Reñé va presidir ahir a la tarda la inauguració d’una projecció que es podrà veure divendres, dissabte i diumenge a la façana de Blondel de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la inauguració de ‘Pedra, paper i aigua’, un espectacle audiovisual dissenyat per commemorar el 75è aniversari de l’Institut d'Estudis Ilerdencs. La inauguració ha estat presidida pel president de la Diputació i de l’IEI, Joan Reñé.

Reñé ha destacat que l’audiovisual “és un reflex i una mostra del que ha representat i representa l’IEI i del que és el nostre territori: pedra, paper i aigua”. En aquest sentit, el president de la Diputació ha precisat que la pedra “forma part de l’estructura d’un edifici emblemàtic de la ciutat de Lleida, representant de tota la cultura de la nostra terra, i la pedra també referencia les excel·lents col·leccions arqueològiques que són propietat de l’IEI”; el paper evoca “tot el fons documental de l’IEI”, que és “el referent més potent de la història de les comarques de Lleida”; i l’aigua, perquè “parlar de Lleida és parlar d’aigua, un element que forma part del nostre imaginari, del nostre dia a dia, de la nostra essència”. Tot plegat ha donat com a resultat “un mapping excepcional de l’ànima de les comarques de Lleida i de la seva gent”.

Realitzat per Carles Porta, l’espectacle s’ha estrenat aquesta tarda a la façana de Blondel de l’IEI i també es podrà veure en aquest mateix indret divendres, dissabte i diumenge a partir de les 18.00 hores. ‘Pedra, paper i aigua’ posa en valor el fons patrimonial de l’IEI i vol ser un homenatge als artistes, escriptors i investigadors de Ponent, expressant el seu compromís amb el territori en la promoció de la cultura.

L’audiovisual té una durada d’uns 9 minuts i mig i la projecció es fa en gran format (mapping) sobre la façana est de l’Antic Hospital de Santa Maria, l’edifici emblemàtic de l’IEI. L’audiovisual posa l’accent en el paper rellevant de la institució en la difusió i recolzament de les arts, les lletres, la investigació i la memòria en l’àmbit de la cultura en tot el territori lleidatà, oferint una mirada renovada al seu llegat entranyable i presentant-lo amb nous ulls pensant en els nous públics.

Porta ha comentat que el documental parla de l’IEI però d’una manera “metafòrica i poètica, fent alguna cosa que fos visualment interessant”. L’audiovisual s’articula “a partir de dos textos poètics que ens parlen del naixement, textos d’autors ponentins com són la pallaresa Concepció Maluquer, amb un poema que parla del naixement des de la perspectiva de la dona, i de l’urgellenc Guillem Viladot”, textos als que han posat veu Eduard Muntada i Marta Rosell. Aquestes dos peces són el cor de un audiovisual més ampli, un gran collage animat que utilitza material gràfic completament divers, provinent dels diferents fons patrimonials de la institució, fons d’Arqueologia, Sala Gòtica, Arxiu, Biblioteca, Hemeroteca, Espai Porta, departament de Botànica, llegat Emili Pujol, i els barreja amb obres d’autors significatius, referents de les arts visuals de ponent com Ton Sirera.

Documents relacionats: